T045 Malingsteori, bindemidler og fargeanalyse

Torsdag fra 0800 til 1050 i Wessels gate 15. 30 plasser.

Maling og farger: Foredrag om bindemidler, pigmenter og fargeanalyser. Hva kan vi forstå ut fra en fargeanalyse, og hvilken linoljemaling er best?

Sesjonen henger tematisk sammen med P046, P047 og P048.

Ansvarlig: Stian.Myhren@norskfolkemuseum.no
Vertskap: Kristoffer.Bjorn.Hansen@norskfolkemuseum.no

Program:

08.00                     Oppstart ved Stian Myhren, Norsk Folkemuseum

08.05 – 08.40      Fargeundersøkelser: Gjennomgang av mulighetene for å finne og forstå fortidens fargebruk. Malerikonservator Niels Gerhard Johansen

08.40 – 09.20      Kommersielt tilgjengelige linoljemalinger i Skandinavia. Aldringsforsøk med oppstrøksprøver. Malerikonservator NKF-N/professor emeritus Jon Brænne

Antikvariske myndigheter har i mange år både anbefalt og forlangt at det skal benyttes rene linoljebaserte malinger på fredete profane trebygninger og trekirker. Interessen for bruk av linoljemalinger har også vært kraftig stigende hos eiere, brukere og forvaltere av eldre trebebyggelse i Norge. Med klimaendringene og restriksjoner på bruk av fungicider i malinger er det også et økende problem med svertesopp på en rekke overflatebehandlinger. Det har i den sammenhengen lenge vært etterlyst kunnskaper om kvaliteten på de ulike linoljemalingene som finnes på markedet både med hensyn til holdbarhet og angrep av svertesopp. Undertegnede tok derfor i 2007 initiativet til å igangsette et prosjekt knyttet opp mot bruk av linoljemalinger på tre. Prosjektet har tre hovedmål:

    1. Få en oversikt over hvem som produserer linoljemalinger i Skandinavia.
    2. Utarbeide en metode for å kvalitetsbedømme de skandinaviske linoljemalingene.
    3. Utføre en kvalitetstest av de samme linoljemalingene.

09.20 – 09.40       Pause

09.40 – 10.20       XRF til detektering av pigmenter i maling.  Konservator Susanne Kaun og malerikonservator Hanne M. Kempton/ NIKU

Foredragsholderne forteller og viser mulighetene ved å bruke et håndholdt analyseinstrument (XRF-pistol) i forbindelse med fargeundersøkelse. Metoden gjør det mulig å identifisere f. eks. pigmenter og metall på stedet.

10.20 – 10.50       Ta Tran! Tranmaling; hva var det og hva er det i dag. Produksjon, bruk og vedlikehold. Tone Olstad. Malerikonservator, NIKU.

Fokus på bruk av tranmaling basert på NIKUs fargeundersøkelser på Vegaøyan i første del av 2000 tallet. Produksjon av tranmaling foregår fortsatt og det er en del ildsjeler som holder tradisjonen levende. Det er ikke et stort marked for tranmaling – mindre enn det burde være. Og hvem vet – kanskje er noen av de overflatene i innlandet som vi visuelt vurderer som komp, malt med tranmaling?

Amundsen, Siv
Austigard, Mari Sand
Babos, Alexandru
Biørn-hansen, Arnold
Eriksen, Bjarne
Grundberg, Helena
Hinrichs Degerblad, Kathrin
Hoffmann, Arne Fredrik
Kregnes, Jonny
Krogstad, Anne Grete
Lande, Gunn-hege
Meissner, Katja
Mørk, Gry
Noach, Sophie Gjesdahl
Nørstebø, Tomas
Oddekalv, Trond Helland
Opheim, Oddmund
Reed, Stan
Riibe, Sissel
Rossel, Robert
Scharffenberg, Katrine S.
Stikbakke, Sigmund
Takvam, Tone Merete
Ulvan, Eirik
Vainomaa, Vaabo
Valderaune, Marte
Vingelsgaard, Vigdis
Walsted, John
Aasheim, Erling

Legg igjen en kommentar